AKTUALITY

12
DUBEN 2024


Cena České hudební akademie a Martinů Voices

Dne 30. března byly na slavnostním ceremoniálu v pražském O2 universu předány ceny České hudební akademie za rok 2023.
Cenu Anděl v kategorii Klasiky si odnesl vokální soubor Martinů Voices za vynikající interpretaci díla Benjamina Brittena, a to vánočního cyklusu A Ceremony of Carols a skladby: Te Deum a Pocty svaté Cecílii.
Album soubor Martinů Voices natočil v dubnu a červnu 2023 v Sále Bohuslava Martinů v Lichtenštejnském paláci v Praze a vydalo je vydavatelství Animal Music.
Martinů Voices, pod vedením Lukáše Vasilka, patří k absolutní špičce ve světě vokální hudby. Soubor byl založený v roce 1994 a stal se jedním z nejvyhledávanějších pěveckých souborů v České republice i v zahraničí. Jejich repertoár zahrnuje širokou škálu vokální hudby, od renesance až po současnost, s důrazem na skladby Bohuslava Martinů.
Kromě oceněného CD s Brittenovou tvorbou vydali Martinů Voices také CD s madrigaly Bohuslava Martinů, které sklidilo nadšené ohlasy kritiky.
 
Soubor vystoupil v roce 2021 i na benefičním koncertě pro Institut B. Martinů: https://www.martinu.cz/.../1758-martinu-voices-zazpivaly.../
Je důležité zmínit, že na Cenu Anděla byl v kategorii interpretace Martinů nominován i klavírista Miroslav Sekera za CD s Martinů klavírními koncerty.
I když cenu nakonec nezískal, jeho nominace je dalším potvrzením výjimečného postavení české interpretační školy v oblasti Martinů tvorby.
Pro poslech vybíráme Martinů Madrigaly: https://www.youtube.com/watch?v=URe9CQ2Qstc