AKTUALITY

08
ČT
ÚNOR 2024


Martinů na Pražském jaru 2024

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro letos vstupuje do 79. ročníku, který mezi 12. květnem a 3. červnem 2024 přinese na pět desítek koncertů. Bude velkolepou oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany. Uvede však i hudbu Bohuslava Martinů.

Úterý 14. května 2024, 18:00
Dvořákova síň, Rudolfinum, Praha

FINÁLE SOUTĚŽE: HOUSLE

Na koncertě zazní jeden z koncertů dle výběru finalisty, mezi nimiž může být i druhý houslový koncert Bohuslava Martinů.

PKF – Prague Philharmonia
Marek Šedivý (dirigent)

Více informací: https://www.martinu.cz/cz/aktuality/2233-prazske-jaro-2024-koncert-pro-housle-a-orchestr-c-2-/

Středa 15. května 2024, 20:00
Dvořákova síň, Rudolfinum, Praha

75 LET SOUTĚŽE PRAŽSKÉ JARO

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro v roce 2024 oslaví 75. ročník. Během tři čtvrtě století existence stála na počátku hvězdné dráhy mnoha domácích i zahraničních hudebníků. Ti teď do Prahy znovu zavítají z různých koutů světa, aby společně vystoupili na mimořádném slavnostním koncertě a oslavili tak narozeniny klání, které pro mladé hudebníky tolik znamená. Doprovodí je Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením renomovaného dirigenta Jakuba Kleckera.

Soutěž Pražského jara nastartovala také oslnivou dráhu Pavel Haas Quartetu, jenž dnes patří mezi nejlepší a kritikou i posluchači nejoceňovanější smyčcová kvarteta světa. V závěru slavnostního večera za doprovodu rozhlasových symfoniků provedou Smyčcový kvartet s orchestrem, dílo Bohuslava Martinů z počátku 30. let minulého století, ve kterém čtyřčlenný soubor zastává roli sólisty jako v klasickém koncertu.

Více informací: https://www.martinu.cz/cz/aktuality/2236-prazske-jaro-2024-smyccovy-kvartet-s-orchestrem-/

Sobota 18. května 2024, 20:00
Smetanova síň, Obecní dům, Praha

ORCHESTRA DI SANTA CECILIA & HRŮŠA

Jeden z nejlepších orchestrů světa pod taktovkou nejuznávanějšího českého dirigenta současnosti uvede Fresky Piera della Francesca.

„Od okamžiku, kdy se vyjevilo, že budu moci přijet na Pražské jaro jako titulární dirigent Akademie svaté Cecilie, jsem si přál propojit italské a české kulturní tradice,“ říká Hrůša o koncepci programu. „Přivezeme Fresky Piera della Francesca od Bohuslava Martinů – kompozici českého skladatele, která se inspirovala výtvarným uměním v Arezzu. Program doplňuje poslední dílo dalšího velkého slovanského skladatele-emigranta, Sergeje Rachmaninova: jeho Symfonické tance, jeho labutí píseň. Jak Martinů, tak Rachmaninov působili v klíčových obdobích svých životů ve Spojených státech. Odtamtud pochází také George Gershwin, jehož Concerto in F přednese můj dlouholetý pódiový partner Kirill Gerstein, v USA často činný.“

Více informací: https://www.martinu.cz/cz/aktuality/2236-prazske-jaro-2024-smyccovy-kvartet-s-orchestrem-/

Středa 22. května 2024, 20:00
Kostel sv. Anny – Pražská křižovatka, Praha

TOTUS TUUS

Od svého založení v roce 1948 se Sbor Polského rozhlasu – Lusławice řadí mezi nejlepší vokální tělesa v Evropě. Nyní přijíždí do Prahy, aby pod vedením sbormistryně Marie Piotrowské-Bogalecké uvedl program spojující hudbu polských autorů s tvorbou Martina Smolky a Bohuslava Martinů. Na koncertě zazní výběr z jeho Českých madrigalů.

Více informací: https://www.martinu.cz/cz/aktuality/2234-prazske-jaro-2024-ceske-madrigaly/

Zdroj: https://festival.cz/